biofarma.cz › Novinky › Bio Přeštík v plechu je absolutním vítězem soutěže Nejlepší Bioptravina roku 2024!
Vraťme se ke starému, bude to pokrok... J.W.Goethe Bio Přeštík v plechu je absolutním vítězem soutěže Nejlepší Bioptravina roku 2024!Nejlepší biopotravinou roku 2024 je vepřové maso v konzervě TISKOVÁ ZPRÁVA | Svaz PRO-BIO | Šumperk 5. 9. 2024. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil výsledky soutěže Nejlepší biopotravina roku. Tou se pro rok 2024 stal “Bio přeštík v plechu” z Biofarmy Sasov na Vysočině. Výběrové vepřové maso v konzervě je z prasat původního českého plemene, jehož populace je dnes velmi omezená. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. Letošní ročník soutěže přinesl nejen velké překvapení, ale také potvrzení dlouhodobé kvality českých biopotravin. Návrat k tradicím v podobě masa z konzervy Vítězný “Bio přeštík v plechu” je novinkou Biofarmy Sasov. Na trh byl tento produkt uveden teprve letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice "zavařování" masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov. O obdobném produktu v bio kvalitě na českém trhu neví. Masová konzerva je díky možnosti dlouhodobého skladování mimo lednici ideální na cesty nebo jako polotovar pro rychlé vaření. Skvěle se hodí pro přípravu gulášů, perkeltů, do směsí na špagety a těstoviny, a je vynikající i za studena. Vysoká kvalita, vyšší cena: proč je přeštické prase dnes vzácné Na rozdíl od běžně dostupného vepřového masa má přeštické maso více tuku a jeho výkrm trvá déle. To zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je takový chov nerentabilní. V současnosti je černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, protože počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do tzv. genové rezervy. A to by byla škoda. Řešení je podle Sklenáře přitom jednoduché: pokud se maso a masné výrobky z přeštických prasat více prosadí na trhu, chovy se rozšíří a tím se zvýší šance na zachování tohoto tradičního místního plemene. Regionální skvosty: Výjimečné bioprodukty z Moravy V dalších kategoriích porotu zaujaly hned dva produkty ze Zlínského kraje - Jehněčí ossobuco Bio z Farmy Rudimov a Hostětínský bio mošt Jablko Rakytník BIO z Moštárny Hostětín, Farmářský sýr z Farmy Menšík v Beskydech v Moravskoslezském kraji. Se svým produktem se prosadila i Živá Farma ze Šanova na Jižní Moravě s Ochutnávkou antických obilnin - jednozrnky, kamutu a špaldy s podnázvem Víc než rizoto. A z Jihomoravského kraje je i nejlepší víno, kterým se stalo Chardonnay pozdní sběr 2023 z Vinařství Čech. Kategorie biovín je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky. Překvapení ročníku: Tři farmy opět mezi vítězi „Letošní ročník soutěže pro mě byl obrovským překvapením,” říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a pokračuje: „Nejenže stejně jako loni putuje nejvyšší titul na Biofarmu Sasov, ale ve svých kategoriích se opět prosadily i Moštárna Hostětín a Živá farma. V soutěži se nám tedy letos sešla hned tři hospodářství, která získávají ocenění dva roky po sobě. To jednoznačně dokazuje, jak vysokou kvalitu produkce si čeští farmáři dlouhodobě udržují, přicházejí s inovacemi a novými produkty. A to přestože se často jedná o malé producenty.” Výjimečná kvalita produktů živočišného původu Urbánková považuje za mimořádné i to, kolik produktů se letos sešlo v kategorii živočišného původu a vyzdvihuje jejich kvalitu. „Dokonce jsme jako porota museli přistoupit k tomu, že jsme oddělili mléčné a masné produkty v této kategorii, protože jinak by nebylo možné vybrat férovým způsobem výherce. Porovnávat navzájem dokonalý salám, produkty z přeštíka a například ovčí, buvolí nebo kravské mléčné produkty, to prostě nebylo možné,“ dodává Urbánková. Cenná zpětná vazba a mediální zájem Úspěch v soutěži Nejlepší biopotravina roku přináší oceněným producentům nejen cennou zpětnou vazbu, ale také zvýšený mediální zájem. Navíc se vítězné biopotraviny prezentují na mnoha akcích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Oceněné produkty bude možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se bude konat již 21. září v Mikulově. Soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024 pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou Ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. O celkovém vítězi a nejlepších produktech v jednotlivých kategoriích rozhodla devatenácti členná odborná porota v čele s předsedou Pavlem Maurerem. Největší klání v oblasti potravin s certifikací se letos uskutečnilo po dvaatřicáté. Přihlášeno bylo 140 biopotravin. Tabulka oceněných produktů v soutěži Nejlepší biopotravina roku 2024:
Kontakt: Andrea Saláková, PR manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, pr@pro-bio.cz, +420 775301855, http://www.pro-bio.cz
Soutěž Nejlepší biopotravina roku (Do roku 2021 nesla soutěž jméno Česká biopotravina roku) je největší soutěží v oblasti potravin s certifikacÍ BIO u nás. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž se koná od roku 2002. Více o soutěži na www.nejlepsibiopotravina.cz. |
|||||||||||||||||||||
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - |