logo - Biofarma Sasovilustracni foto - Biofarma Sasov
E-shop biofarmy
 
 
biofarma.czVýzkum, články, publikace › Bio konopné sádlo z přeštických prasat se stalo Biopotravinou roku 2014
Na Sasově se čuníci mají jako v žitě     

Bio konopné sádlo z přeštických prasat se stalo Biopotravinou roku 2014



Biosádlo z přeštických prasat s výluhem z konopí se stalo Českou biopotravinou 2014

Českou biopotravinou roku 2014 se stalo Bio konopné sádlo z ekologicky chovaných prasat z Vysočiny. Biofarma Sasov má tedy na svém kontě další úspěch se svými biovýrobky. V dílčích kategoriích soutěže uspěly sterilované Černíkovické okurky Miloše Kurky (Královéhradecký kraj) a Bio cukrový hrášek z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce (Jihomoravský kraj). Biovínem 2014 se stalo Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013, společnosti Víno Marcinčák (Jihomoravský kraj).

Potraviny zařazené do kategorií: biopotraviny rostlinného původu, biopotraviny živočišného původu a biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní hodnotila porota v čele s popularizátorem dobrého jídla Pavlem Maurerem. „Oceňuji dvě věci: Jednak to, že hodnocení poroty, ač se někteří z nás již známe déle, probíhá zásadně tajně a bez vzájemného ovlivňování, komentářů nebo hlasitých výkřiků obdivu či zatracení! Dále jsem nadšen nebývalou kreativitou bioproducentů. Letos dokázali přemýšlet nebývale marketingově, snaží se hledat nové produkty nebo oprašovat staré dobré tradice a záleží jim na názvu a obalu výrobku," uvedl Pavel Maurer.

Součástí hodnotící komise byli také odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace Jindřich Pokora a referentka Veronika Válková. „Z pohledu senzoriky byly vítězné bio-výrobky chuťově skvěle vyvážené, jejich chuť byla lahodná a plná, vůně velmi příjemná. Všechny výrobky v soutěži potvrdily, že suroviny v biokvalitě mohou být základem kvalitních a senzoricky velmi zajímavých produktů,“ sdělila Veronika Válková.

Zvítězilo sádlo

Celkovým vítězem soutěže se však stal jedlý živočišný tuk obsahující bio konopný sušený list macerovaný v horkém vyškvařeném bio vepřovém sádle. Odbornou porotu přesvědčil svou jemnou chutí, inovativností výrobku a také tím, že veškeré použité suroviny jsou tuzemské, včetně konopí. Sádlo je vyškvařené z vybraného hřbetního a vnitřního (plstního) sádla přeštických prasat. V sádle je vyluhován ručně sbíraný list a květ konopí polské odrůdy Bialobrzeskie, vypěstovaný přímo v Sasově. K jeho šetrnému sušení je dokonce využito odpadní teplo z místní bioplynové stanice.

„Jsme svědky dlouhodobé polemiky o tom, zda jsou biopotraviny zdravější. Zcela přirozené spojení kvalitního vepřového sádla s léčivým konopím dělá z našeho biovýrobku téměř funkční potravinu. Konvenční potraviny mají svoje ,éčka‘, my je nahrazujeme bylinami,“ uvedl Josef Sklenář. Na vývoji výrobku se podílela společnost Hempoint. Veškerou produkci testuje certifikovaná laboratoř Vysoké školy chemicko-technologické.

Nejlepší biopotravinou rostlinného původu se staly Černíkovické okurky od Miloše Kurky. Kvalita v podobě čerstvých a s pečlivostí pěstovaných surovin přináší pěstiteli a zpracovateli z Černíkovic úspěch. V loňském ročníku soutěže totiž zvítězily jeho beraní rohy. „Tajemství chuti tkví právě v surovinách. Stačí pak jen oprášit staré recepty, nic zvláštního pro dobrou sterilovanou zeleninu nepotřebujete,“ říká skromně Miloš Kurka, který zásobuje biobedýnkami s čerstvou i zpracovanou zeleninou část Královéhradecka.

V kategorii pochutin a výrobků pro gastronomii zvítězil Bio cukrový hrášek z Horňácka. Jeho výrobci v Hrubé Vrbce hrášek nejen pěstují a zpracovávají, ale také přemýšlí, jak v něm zachovat co nejvíce důležitých látek. „V ten den co se hrášek sklidí se i vyloupe a zpracuje. Vynechali jsme fázi sušení a opětovného máčení, takže si hrách zachovává pěknou barvu a vynikající chuť,“ přiblížila Iva Nováková Pavlíková, jednatelka Horňácké farmy. Dodává, že o výrobu se stará jeden hospodář, a to od setí až po etiketování.

Oranžové víno nejlepší

Soutěž potvrdila, že velmi šikovní jsou tuzemští ekologicky hospodařící vinaři. Porota someliérů, kteří se sešli na Moravě, hodnotila celkem padesát vzorků. Specialisté se shodli, že nejlepším biovínem je Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, společnosti Víno Marcinčák. „Oranžová vína vznikají tak, že bobule jsou po odstopkování hroznů macerovány spolu s moštem delší dobu, tady to bylo 48 hodin při teplotě 4°C. Díky tomu se ze slupek do moštu uvolní více aromat, tříslovin a barviva. Tato vína pak mají jasně oranžové tóny,“ popsal Petr Marcinčák.

Letošní ročník soutěže velmi překvapil z hlediska sortimentu výrobků. „Řada z nich, jako například meruňkový džem s kakaem, nebo vítězná biopotravina v podobě sádla, překvapila porotu svojí inovací, čehož si velmi cením,“ zhodnotila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje. Porota se shodla, že mnohé výrobky, které na pomyslné stupně vítězů nevystoupily, velmi mile překvapily. Svou vyváženou chutí si vysloužil pochvalu Zákys přírodní vyrobený Miloslavem Zedníčkem z Kamenice. Matylda z hor bio sýrové tyčky z Polabské mlékárny představují alternativu v biokvalitě v sortimentu dětmi tolik oblíbených sýrových tyčinek. A Nesmělý meruňkový čokodžem bio z malého rodinného ekologického hospodářství Ekostatek Vlkaneč ve středních Čechách zase ukázal experiment s netradiční recepturou s výborným výsledkem.

Oceněné výrobky dílčích kategorií budou moci výrobci označit logem České biopotraviny 2014 pro danou skupinu produktů. Celkový vítěz pak má právo užívat pro svůj výrobek označení Česká biopotravina 2014. Ceny si vítězní výrobci převezmou při slavnostním večeru u příležitosti mezinárodní konference Bioakademie 11. září 2014 na zámku v Lednici. Soutěž je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a ústředního ředitele SZPI Martina Klanici.

03.09.2014

Převzato z webu Svazu PRO-BIO: http://www.pro-bio.cz/Aktuality/Biosadlo-z-prestickych-prasat-s-vyluhem-z-konopi-se-stalo-Ceskou-biopotravinou-2014

Odkaz na výrobek na eshopu: https://e-shop.biofarma.cz/cz/produkty/bio-konopne-sadlo-presticke

Dalčí článek k tématu: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotravinou-roku-je-konopne-sadlo-z-farmy-sasov



 
 
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect