biofarma.cz › Výzkum, články, publikace › Bio brambory ze Sasova - barevné zauzlení
...nejen... vlastní biochov, vlastní jatka, vlastní přístup ke kvalitě Bio brambory ze Sasova - barevné zauzleníVypadá to jednoduše. Bio brambory nachystané v sáčku doma oškrábat, uvařit a pochutnat si na té dobré žluté zdravé hmotě. To, že za každou bramborou je práce – příprava půdy, sadba, péče, sklizeň, uskladnění, třídění a balení je už tak nějak samozřejmé a běžné. Ale na co všechno narazíte, když chcete pro zákazníky připravit nový bramborový výrobek? Brambory takové, aby vyhověly současným nárokům jídelen a kuchyní restaurací? Které by byly již připravené k použití, nemusely se škrábat, nevznikal by odpad, a přitom by se zachovala kvalita a chuť? Jsou tu. Bio brambory loupané, vakuované, balené pro 5 kg, do kuchyní (bio do škol) a restaurací – vypěstované na biofarmě Josefa Sklenáře na Vysočině. Na první pohled se ani tolik neliší od těch konvenčních – žluté brambory. Co ale, když se nedopatřením obal poruší a dovnitř vnikne vzduch? Zatímco konvenční brambory zůstanou žluté jako ananas, těm bio zešedne povrch. Není tam pyrosiřičitan sodný, E 223, který by tomu zabránil. Látka, která je ohodnocena jako nejškodlivější a pan Syrový ji ve své knize „Éček“ dal nejhorší známku 5. Látka způsobuje alergické reakce, zejména u astmatiků, a ničí vitamín B1. Takže na jedné straně žluté brambory i v porušeném obalu. Ale za jakou cenu? Nebo na druhou stranu, biobrambory, ke kterým se musí přistupovat jako k bramborám, tedy po vybalení ze sáčku je propláchnout vodou a hned zpracovat – jako doma v kuchyni – ale bez těchto škodlivých „přídavků“. Mimochodem: látka, která způsobuje šednutí, tmavnutí povrchu brambor, je kyselina chlorogenová, která v bramboře zabraňuje obecné strupovitosti hlíz. V hlíze bramboru patří k nejbohatším zdrojům antioxidantů v lidské výživě. A dá se vyhledat i jako CGA a aktivní zeštíhlující látka – zpomaluje vstřebávání cukrů a zabraňuje jejich ukládání ve formě tuku. Její obsah záleží na odrůdě a ročníku, ale při ekologickém pěstování je zaznamenán trend vyššího obsahu kyseliny chlorogenové (Jihočeská univerzita v ČB). Jsme naučeni vnímat barvy jako známku kvality, ale občas asi trochu zkresleně. Ne nadarmo se říká, že „jíme očima“. Na barvě Bioměsíčník č.3/2009 Přílohy bio0903 barevne zauzleni.pdf [162 kB, pdf] |
|||
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - |