biofarma.cz › Výzkum, články, publikace › První česká ekojatka pro porážku biovepřů
Na Sasově se čuníci mají jako v žitě První česká ekojatka pro porážku biovepřůSASOV – Ekologická jatka Josefa Sklenáře, soukromého zemědělce a ekologického nadšence na „Biofarmě Sasov“, jsou hotova. Dne 25. února 2010 byla slavnostně otevřena přestřižením pásky, čehož se zúčastnil i náměstek ministra zemědělství pro životní prostředí, výzkum a vzdělávání, Ing. Jiří Urban.
Čím jsou bioBiojatka splňují nejpřísnější veterinární a hygienické požadavky kladené na velké masozávody. Unikátní jsou především tím, že se v jejich prostorách budou porážet pouze zvířata pocházející z ekologických chovů. Ročně to může být až 10 tisíc vepřů nebo 2 tisíce kusů skotu. Cílem ale není naplnit maximální kapacitu. Josef Sklenář chce jatka využít hlavně pro porážku vlastních bio vepřů. „Odstranění stresů z dopravy povede ke zvýšení pohody zvířat a tím pádem i ke zkvalitnění jejich masa,“ vysvětluje. Zájem o tyto služby ale projevují už i další ekologičtí chovatelé skotu. „Zajišťovat pro ně budeme porážku, bourání masa a jeho následné balení,“ dodává Josef Sklenář. To by mělo zemědělcům výrazně pomoci uplatnit svoji produkci konečnému spotřebiteli, navíc za férovou cenu. Ekologický zemědělec Josef Sklenář do vybudování biojatek investoval 20 milionů korun, Evropská unie mu přislíbila sedmimilionovou dotaci. Na jatkách panuje klid a čisto. V některých místech prosvětluje prostory speciálními průhledy denní světlo, což je velmi příjemné zvířatům i lidem. Dalšími "vychytávkami" k omezení stresů jsou fixační klec pro skot, která umožňuje bezchybné omráčení dobytčete a tlačná brána eliminující obavy prasat ze zvětšujícího se prostoru před porážkou. Na jatkách je nadstandardní vybavení chlazením pro zrání a teplotními čidli. Jako uzavření ekologického zaměření je využití tepla (rekuperace) z poražených zvířat pro ohřev užitkové vody. Zrání masa
Snaha o co nejlepší kvalitu života zvířat, bezstresovou porážku, pokračuje dál k co nejlepšímu zpracování masa. Vepřové zraje 3-7 dní, hovězí se zatím testuje. Snahou je maso nechat zrát do jeho nejvyšší kvality a pak teprve ho nabídnout k prodeji. Cílem by mělo být kvalitní vyzrálé maso, podobné tomu, které se dováží např. z jihoamerických zemí. Snad se to brzy podaří. KanečciJak asi víte, v běžných chovech se mladí samci prasat (ještě selata) kastrují, ne zrovna příjemným zákrokem. Někteří kanečci na Biofarmě Sasov mají štěstí a jsou této procedury ušetřeni. Po realizaci výzkumu se totiž potvrdilo, že maso mladých kanečků není významně „cítit“ a kvalitativně spíš předčí maso vepřů – je například méně tučné. A typický „kančí pach“, pokud se ojediněle a v malé míře přesto vyskytne, můžeme považovat za „přirozený odér“. Podle našeho zjištění se lidé dělí do tří skupin. První kančí maso nepoznají a necítí. Druzí ho poznají, cítí, ale vůně jim není nepříjemná, nebo jim dokonce voní. A třetí, nejmenší skupina maso z mladých kanců odmítá, cítí a považuje jeho pach za nelibý. Z těchto důvodů je maso z kanečků na etiketě vyznačeno. Můžete se s ním ve své objednávce setkat a můžete si vytvořit vlastní názor. Rovněž na farmě uvítají vaše postřehy a reakce. V každém případě ale postupem času budou platná nařízení z Evropské unie, která kastrace vyloučí. Školy a školkyZájem o kvalitní české biomaso projevují děti rodičů, a také vedoucí jídelen škol a školek. Jak říká ředitelka mateřské školy v pražské Seifertově ulici Naďa Formánková: „Udělali jsme si průzkum mezi rodiči a devadesát procent z nich bylo pro, abychom brali do školní jídelny biovýrobky“. Není to jen výhoda v kvalitě masa, jde také o poznání dětí (i dospělých), jak vlastně jejich jídlo „vzniká“ a nebraly ho jen jako samozřejmost ze supermarketového balíčku. Na Biofarmě Sasov věří, že nový
bioobchůdek přímo na farmě a také příležitost k exkurzím a
vzdělávání k tomu také přispěje. Přílohy jatka - biomesicnik 10_04 [71.9 kB, pdf] |
|||
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - |