logo - Biofarma Sasovilustracni foto - Biofarma Sasov
E-shop biofarmy
 
 
biofarma.czVýzkum, články, publikace › První školní e-den
Vraťme se ke starému, bude to pokrok... J.W.Goethe     

První školní e-den

Nejedná se o dětský ráj, ale o skutečnost, že první školní den, děti ve škole dostávají sladkosti plné aditivních E látek, které – podle mínění odborníků – nejsou vždy zcela optimální dětskou stravou.

Ekologický sedlák Josef Sklenář prvního září vedl své děti první školní den do školy. Děti jako jistě dobře míněný uvítací dárek dostaly celou řadu sladkostí. Jaké bylo překvapení pana Sklenáře, když se blíže podíval, co děti získaly.

Nejzajímavějším úlovkem bylo lízátko odkudsi z Polska, kde bylo velmi drobným písmem uvedeno složení, které mimo jiné obsahovalo následující lahůdky:

E104 – Chinolinová žluť, barvivo
Využití: Zelenožluté barvivo se přidává do nealkoholických nápojů, dezertů, žvýkaček a některých mléčných výrobků.
Účinky na lidský organismus: Může vyvolávat kopřivku a další nežádoucí reakce u citlivých lidí a zhoršovat projevy dětské hyperaktivity.

E110- Žluť SY, barvivo
Využití: Žluté až oranžové barvivo se využívá k dobarvování alkoholických a nealkoholických nápojů, zmrzlin, sladkostí a mléčných výrobků.
Účinky na lidský organismus: Látka je spojována s alergickými projevy, dětskou hyperaktivitou a astmatem.

E124 – Ponceau 4E, barvivo
Využití: Červené syntetické barvivo se přidává do cukrovinek, mléčných výrobků a alkoholických nápojů.
Účinky na lidský organismus: Může vyvolávat alergické reakce a dětskou hyperaktivitu

E132 – Indigotin, barvivo, barvivo
Využití: Syntetické tmavomodré barvivo se používá ve sladkostech a v mléčných výrobcích. Větší množství obsahují krmiva pro domácí zvířata.
Účinky na lidský organismus: Může způsobovat alergické projevy u citlivých jedinců a pravděpodobně způsoboval nádory u pokusných myší.

E320- Butylhydroxyanisol, antioxidant
Využití: Využívá se proti žluknutí především živočišných tuků. Přidává se do klobás a hamburgerů.
Účinky na lidský organismus: Jedná se o zvířecí karcinogen. Některé zdroje jej spojují s dětskou hyperaktivitou. Může vyvolávat nežádoucí reakce u citlivých jedinců.

E422 – Glycerol, zahušťovadlo, náhradní sladidlo, zvlhčující látka
Využití: Používá se jako náhrada cukru, dále k ošetření povrchu masa a sýrů, jako zvlhčující látka proti vysoušení cukrovinek a jako rozpouštědlo v alkoholických nápojích, pekařských výrobcích, uzenářských výrobcích a nealkoholických nápojích.
Účinky na lidský organismus: Ve vysokém množství může způsobovat žaludeční problémy a nevolnost.

E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin, stabilizátor, emulgátor
Využití: Prodlužují trvanlivost v pekařských výrobcích a zvyšují objem šlehaných krému zmrzlin.
Účinky na lidský organismus: Nejsou známy žádné negativní účinky na lidské zdraví.

Uvedené informace pocházejí z webu www.bezkonzervantu.cz a podobné údaje o těchto látkách můžete nalézt na mnoha dalších stránkách.

Sami Sklenářovi provedli namátkové zjišťování, co dalšího odborníci na výživu o těchto látkách říkají. Známý kritik aditiv v potravinách Vít Syrový ve své publikaci Tajemství výrobců potravin označuje 5 z těchto 7 aditiv (E 104, 110, 124, 132, 320) za látky výrazně nepříznivé pro lidské zdraví. Zbývající dvě „éčka“ (E 422 a E 471) pan Syrový považuje za „látky méně vhodné“.

Možná si řeknete, že web bezkonzervantu.cz a kniha pana Syrového přehánějí, a nelze je vnímat jako absolutní autoritu, možná máte i pravdu. Nicméně ještě závažnější je skutečnost, že od července 2010 Evropská komise vydala nové nařízení týkající se aditivních látek. To stanovuje seznam šesti aditivních látek (barviv), jejichž obsah v potravině zadává výrobci povinnost potravinu označit textem „obsahuje barviva, která mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

To znamená, že tyhle látky jsou přiznaně rizikové pro děti. A právě v lízátkách pro děti rozdávaných v první školní den se objevily hned tři z těchto zákonem přiznaně škodlivých aditiv. Na obalu samozřejmě o možném nepříznivém vlivu není ani zmínka – pravděpodobně byly vyrobeny před vstupem tohoto nařízení v platnost a vzhledem k jejich téměř nesmrtelné době upotřebitelnosti se tak budou prodávat dětem ještě dalších deset let.

Možná by bylo lepší, kdyby děti dostaly v první školní den raději jablko, nebo možná i štangli biolovečáku ze Sasovské biofarmy.

Nepochybujeme o tom, že škola měla dobrý úmysl, děti první den potěšit, ale skutečnost, že jim předloží koktejl látek, které i podle poměrně konzervativní Evropské komise mohou působit nepříznivě na jejich činnost a pozornost je poněkud zarážející a ukazuje především, že to co děti jedí je úplně na posledním místě zájmu školních zařízení.

Přitom právě to, co děti jedí, může velmi významně ovlivnit jejich aktivitu ve škole, jejich pozornost při hodinách, atd.

Jan Valeška


Přílohy
   bio_lizatka_10_2010 [602.1 kB, pdf]

 
 
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect