logo - Biofarma Sasovilustracni foto - Biofarma Sasov
E-shop biofarmy
 
 
biofarma.czNovinky › Bio sádelnaté novinky!
Jsme přesvědčeni, že kvalita života našich zvířat se odráží i do kvality jejich produktů     

Bio sádelnaté novinky!



Libor Karafiát
Libor Karafiát

Vážení zákazníci,

i v této složitější době pracujeme a vymýšlíme nové výrobky. Nyní přicházíme s novou řadou bioproduktů z vepřového sádla: Kari sádlo, Česnekové sádlo, Cibulové sádlo, Česnekové škvarky a Chilli škvarky.

Výrobou biopotravin ze sádla jsme se začali zabývat hned jak jsme postavili faremní jatka a výrobnu - v duchu toho že ze zvířete je třeba využít každou využitelnou část a s vědomím toho, že produkce sádla je na prasatech to nejcenější. V začátcích jsme se potýkali s předsudky, které sádlo po mnoho desetiletí provázely, ale dnes už se naštěstí netvrdí, že nezdravější je margarín a sádlo se vrací zpět do našich jídelníčků.

Prvním velkým úspěchem bylo ocenění "Biopotravina roku 2014" za naše Bio konopné sádlo z přeštických prasat. V tomto výrobku se snoubí to, čím je charakteristické Přeštické černostrakaté prase, a to je právě jeho vysoce kvalitní sádlo a dále to nejcennější z tak "kultovní" rostliny jako je konopí - konopný květ. O konopném sádle se točily televizní pořady a naši zákazníci ho používali nejen k požívání, ale i k potírání ...

Po třech letech ale přišel šok, když nám byla výroba konopných bioproduktů zakázána. Svět se otevírá skvělým účinkům dokonce konopí indického, ale v ČR se paradoxně tlumí i produkce z konopí technického. "Útok" dozorových orgánů byl zahájen na konopné čaje s argumentem, že v naší legislativě není povolen ani minimální obsah THC (1) v potravinách. Přitom je ale zcela legální pěstovat již 20 let konopí seté na poli, kde je povolen obsah THC do 0,3%. Naše konopné sádlo bylo před zahájením prodeje podrobeno přísným posouzením a schválením těch samých orgánů, které nám ho po třech letech zakázali. Konopné čaje jsme naštěstí nakonec díky precizní argumentaci obhájili, ale konopné sádlo vyrábět nesmíme.

"Skvělý způsob macerace bylin (konopí) v sádle mě neustále doprovázel a když se do našeho týmu před dvěma lety připojil Libor Karafiát, věděl jsem, že tato technika výroby téměř funkčních potravin nebude zapomenuta. Libor je náš faremní zootechnik a kromě jiného má velmi vyvinutý čich i chuťové pohárky. Brzy se tak stal garantem kvality našeho škvařeného sádla, škvarečků a vývoje nových "sádelnatých dobrot", na které osobně dohlíží. Když zavoní farmou, všem se hned sbíhají sliny ...", říká Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov.

Před několika měsíci jsme tedy začali zkoušet pomazánková sádla, kde, podobně jako u konopného sádla, mnoho hodin macerujeme koření nebo zeleninu v teplém sádle. Jelikož má Libor již od našich středoškolských let přezdívku "Kari", nemohl se náš první nový bioprodukt ze sádla jmenovat jinak než "Bio Kari sádlo" :-). A hned poté následuje Bio Česnekové sádlo, Bio Cibulové sádlo, Bio Česnekové škvarky a Bio Chilli škvarky.

Všechny tyto nové výrobky si můžete objednat a my se těšíme na Vaše reakce!  Můžete si mazat chleby (každý dle chuti si přisolí sám), zkoušet je zapojit do svých receptů anebo jen tak s rozkoší při posezení zobat ochucené škvarečky.

Za Sasovský tým Vám dobrou chuť přeje Josef Sklenář!

PS: A konopné sádlo chceme začít vyrábět znovu! Loni se nám totiž podařilo vypěstovat a následně nasušit konopný květ z odrůdy konopí setého Santhica, která je přirozeně s nulovým obsahem THC.


......................

(1) THC je psychotropní látka obsažená v konopí indickém. V konopí setém (někdy také pojmenované technické) je obsah THC do 0,3%.



 
 
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect