logo - Biofarma Sasovilustracni foto - Biofarma Sasov
E-shop biofarmy
 
 
biofarma.czVýzkum, články, publikace › Kančí biolovečák - biopotravina roku 2010?
Vraťme se ke starému, bude to pokrok... J.W.Goethe     

Kančí biolovečák - biopotravina roku 2010?

Představa, že „bio je jen zrní“ je naštěstí již napravena a povědomí o bio mase vzrůstá. Masných biovýrobků stále není v Čechách moc, ale o jednom dalším se poslední dobou mluví. O kančím biolovečáku ze Sasova.

Na bio jarmarcích, dožínkách a farmářských trzích se po něm na ochutnávkovém talíři vždy jen zaprášilo. Dokonce mnozí po ochutnání prohlašují, že jim chutná víc než biouherák, a zkupují lovečáky po několika štanglích domů do svých spíží.

Co je na něm tak mimořádného?

Jedná se o fermentovaný výrobek, to znamená že trvanlivosti při „pokojové teplotě“ je docíleno blahodárným působením prospěšných bakterií a sušením. Stejně jako biouherák, je připraven pouze z bio masa, bio koření a mořské soli, zcela bez éček. Ale tady už nejde jen o chuť...

Nejde jen o chuť, ale i o kance

Jak říká i sám název, je lovečák vyroben převážně z masa kanců. Nejde ale o divočáka z lesa! Snad tisíckrát jsme již museli vysvětlovat, že kanec je samec prasete, divokého i domácího. Ve faremním chovu to tedy znamená, že byl takovýto samec ušetřen drastického zákroku kastrace a nestal se z něj tím pádem kastrovaný samec, tedy vepřík. V Čechách se všeobecně kastruje, jde o pozůstatek dřívější doby, kdy se prasata vykrmovala do velkých hmotností a maso „mohlo být cítít“. Přestože podle výzkumů není kastrace už vůbec nutná, ani kvůli možnému „kančímu pachu“, stále se kastruje a maso prasat je stále nazýváno „vepřové“. Sasovský lovečák tedy startuje osvětu a jako první kančí biovýrobek v Čechách boří mýty a předsudky, ukazuje další možnosti v chovech zvířat a v našem přístupu k nim - a to nejen na ekofarmách!

Poznáte kance?

V rámci výkumu testovali zkušení degustátoři různé vzorky masa, používali různé metody včetně náročné tzv. trojúhelníkové zkoušky (na jedom talíři jsou tři vzorky, z nichž jeden je odlišný a má být rozpoznán). A výsledek? Maso kanců téměř nikdo nepoznal a hlavně nikdo jejich maso nehodnotil špatnou známkou. Naprostá většina lidí kančí pach totiž nevnímá. Malá část lidí ho vnímá, ale nevadí jim. Nejmenší skupina lidí kančí pach cítí a považuje ho za nelibý. I proto maso z kanců vždy označujeme a nikomu nenutíme. Ale na druhou stranu - i kdyby byl kanec cítit, tak co: ryba taky „je cítit rybou“. Zejména dvě látky, způsobující specifický pach se uvolňují především při tepelné úpravě masa. Pokud maso, výrobek – kančí biolovečák jíme v studeném stavu, navíc okořeněný poctivým biokořením, tak je téměř vyloučeno tyto látky „vyčenichat“. Ochutnejte tedy maso z kanců a kančí biolovečák, a podělte se s námi o Vaše dojmy! Dejte tím kancům svůj hlas! Vaše dojmy uvítáme na info@biofarma.cz



Přílohy
   bio kanci biolovecak 11_2010 [100.2 kB, pdf]
   Experti favorizují výkrm mladých kanců [78.4 kB, pdf]

Kančí biolovečák a vítězství v soutěži Biopotravina roku 2010

zvětšit << předchozí další >>

 
 
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz
webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect