logo - Biofarma Sasovilustracni foto - Biofarma Sasov
E-shop biofarmy
 
 
biofarma.czVýzkum, články, publikace › Poklad ze země naší Země - zlaté tolárky
Na Sasově se čuníci mají jako v žitě     

Poklad ze země naší Země - zlaté tolárky

Ano – české, klasické, zlaté tolárky. Vykopané v kvalitě bio u Sklenářů ze Sasova. Nový výrobek z Vysočiny, který vznikl ve spolupráci s Mrazírnami Brtnice a. s.: Zmrazené bio bramborové tolárky.
Už jste je ochutnali?

Jde o novinku v mnoha směrech. Mražených, navíc českých biopotravin na našem trhu zatím moc není. A to přesto, že konzervace mražením je jedna z nejstarších metod, která je navíc (pokud je provedena správně) jedním z nejšetrnějších způsobů uchování vlastností nejčerstvějších potravin. Brambory si tak zachovají minerály, vitamíny a další důležité látky, aniž by bylo potřeba jakýchkoli aditiv – ať už přírodních, nebo umělých. Navíc je dobrá a pohotová potravina po ruce doma v mrazáku a jen tak se nezkazí. Tolárky jsou vyrobené zcela bez tuku, takže si můžete připravit variantu úplně dietní nebo s olejem/tukem, jaký máte rádi. Jsou v podstatě podobné americkým bramborům, jde o plátky i se slupkou, ale na rozdíl od amerických jsou české a tradiční. Tedy: „Proč americké brambory, když máme české tolary?!“

Použití je široké – přes tradiční pečáky neboli myši, pečené brambory (s olejem, bez oleje, s česnekem, s bylinkami...), tak k fritování a smažení – ať už samotné nebo jako příloha.
Novinkou je i obal. Na první pohled to možná nepoznáte – ale tolárky jsou zabaleny do bioplastu. Je to materiál složený pouze z rostlinných škrobů – a tedy z obnovitelných přírodních zdrojů. Sáček od tolárků je  kompostovatelný, můžete si v něm po použití shromažďovat odpad z kuchyně a pak dát celé na kompost. Není to zatím vůbec jednoduché v Čechách takový obal sehnat. Naštěstí se to nakonec podařilo a bioplastové obaly zajistila firma HBABio, spol. s r. o. Snad se tyto obaly brzy více rozšíří a budou i levnější. Více na www.biosance.cz.

Tolárky jsou skvělým prvkem sasovského „bio bramborového programu“. Při ekologickém pěstování totiž nenarostou všechny brambory velké tak, aby se dobře loupaly a škrábaly a dodávaly do obchodů. Je i spousta menších, které se po vytřídění někdy musejí zkrmit nebo vyhodit. A je to škoda, protože podle moudrých slov jsou právě malé brambory ty nejchutnější a nejlepší. A tak na Vysočině teď našly využití pro tolárky. Snad budou chutnat i vám. Aby tolárky nebyly v mrazáku samy, můžete je doplnit také bio hranolkami. "Lepší než od Meka!" Na rozdíl od většiny podobných konvenčních výrobků jsou také po vzoru tolárků předsmaženy bez tuku.
Dobrou chuť!

Lucie Hejná, Bioměsíčník 4/2009

Přílohy
   bio0904 poklad zeme - tolarky.pdf [70 kB, pdf]

 
 
© 2009; Biofarma Sasov - Josef Sklenář, Sasov 2, 58601, Jihlava, info@biofarma.cz, Tel: +420 567 312 281
webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect