Na Sasově se čuníci mají jako v žitě
Rozhovor s Josefem Sklenářem na novém portálu Bio-info
Co děláte? Jak byste charakterizoval Vaše podnikání?
Otevírám zvědavě a nedočkavě jedny dveře za druhými a jsem nadšen jak pestrou škálu seberealizace v tom zámku ekologického zemědělství nacházím.
Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio"?
Otevřel jsem první dveře - pustil zvířata na pastviny a do výběhů.
Můžete popsat Váš typický den?
Většinou začínám kontrolou stájí. Hlavně v období porodů se ráno přivítám s novými přírůstky. Hodně často je to i s trochou adrenalinu, když máma nechápe, že nechceme potomkovi ublížit. Pak začne kolotoč mailů, telefonátů a schůzek.
Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?
Museli jsme dlouho čekat než si k nám zákazník našel cestu. Měli jsme ten handicap, že jsme začali rovnou nabízet biomaso a masné výrobky. To vše v době, kdy si spotřebitelé pod tímto pojmem představovali spíše sójové náhražky. Museli jsme jim jít naproti nabídkou výrobků, které svou chutí překonávají ty konvenční. Takže dnes k nám chodí rodiče malých dětí nebo ti, kterým „jenom" naše produkty chutnají. V poslední době přibývají i zákazníci ze Slovenska a to nás velice těší.
Principy ekologického zemědělství - proč jsou důležité, proč na nich záleží?
To je to co nás a naše výrobky odlišuje od zindustrializovaného zemědělství, které nás obklopuje. Díky těmto principům/zásadám ukazujeme společnosti, že to jde i jinak - ohleduplněji vůči životnímu prostředí, vůči zvířatům či bezpečněji pro jejich zdraví.
Co je Váš největší úspěch?
Když si někteří naši zákazníci berou na opuštěný ostrov pouze rodinu a biouherák.
Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?
[...]
Kompletní rozhovor včetně fotek prosím
rozhovor ke stažení do Vaší knihovny (v .pdf)